ΑΚΜΗ

H παθογένεια της ακμής

Η ακμή είναι η «νόσος» της εφηβικής ηλικίας από αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων των σμηγματογόνων αδένων στις φυσιολογικές τιμές των αννδρογόνων.Η ακμή επίσης σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες αποδίδεται σε εντερική δυσβίωση (δυσαπορρόφηση,τοξίνωση κ.λ.) Δεν αποκλείονται και οι ενήλικες από την ακμή και προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο,το θώρακα, τη ράχη. Εμφανίζεται περισσότερο στις ενήλικες γυναίκες απ΄ότι σε άνδρες και επιδρά περισσότερο στην ψυχολογία τους επηρεάζοντας την κοινωνική τους ζωή, παρότι δε σχετίζεται με σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Το εξάνθημα είναι πολύμορφο, αποτελούμενο από φαγέσωρες (μαύρα στίγματα ), βλατίδες ( κόκκινες μικρες φλεγμονές), φλύκταινες ( φλεγμονές με πύον), κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται και από σμηγματόρροια.

Η ακμή αναπτύσσεται, όταν οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν και παράγουν υπερβολικό σμήγμα , λόγω ορμονικής διαταραχής (υπερπαραγωγής ανδρογόνων , πολυκυστικές ωοθήκες κ.λ.)

Όλη αυτή η διαδικασία συνδυάζεται με την υπέρπαραγωγή κερατινοκυττάρων, τα οποία, καθώς αποπίπτουν φράζουν του πόρους των αδένων και γίνονται τα μαύρα η άσπρα στίγματα.(φαγεσωρες)

Καθ’ όσο συνεχίζεται η υπερλειτουργία των αδένων και παράγουν συνέχεια σμήγμα και ενώ οι πόροι είναι φραγμένοι, οδηγούνται στη φλεγμονή και δημιουργούνται τα κόκκινα σπυράκια. (βλατίδες) . Και όταν τα τοιχώματα των αδένων διαρίγνυνται τα βακτηρία που βρίσκονται στο δέρμα σε υγιή κατάσταση( κυρίως το προπιονικο βακτηρίδιο της ακμής), εισχωρούν, γίνονται παθογόνα, επιμολύνουν και δημιουργούν τις πυώδεις βλάβες και όσο η διαδρομή είναι βαρύτερη δημιουργούνται οι κύστεις.

Στην παθογένεια της ακμή επισυνάπτονται και άλλοι παράγοντες όπως:

 • το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών
 • το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα
 • η παχυσαρκία με της συνέπειες της στις ορμόνες, αλλά και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, που είναι φαγεσωρογόνα, κάποιων αντιηλιακών που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα με ακμή, ή με προδιάθεση για ακμή, ή παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγίαζ πριν απ΄τον ύπνο,
 • η επαφή των χεριών με το πρόσωπο,
 • κάποια εργαλεία του μακιγιάζ ευθύνονται για την επιμόλυνση της ακμής,
 • ο ήλιος μπορεί να βελτιώσει, αλλά και να επιδεινώσει την ακμή σε κάποιες περιπτώσεις,
 • κάποιες φορές η εγκυμοσύνη,
 • η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων,
 • τα τοπικά ή συστηματικά χορηγούμενα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά, αντιεπιληπτικά κ.λ.

ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΙΖΩΝ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ

Ο σταφυλόκοκκος κατέχει μια εξέχουσα θέση στη μακροβιοτική χλωρίδα του δέρματος και αποτελεί ένα σημαντικό παθογόνο σε πολλές δερματοπάθειες και συνυπάρχει μαζί με άλλα μικρόβια στις ακνεΐκές βλάβες.

Έρευνες μας αποκαλύπτουν ότι ο σταφυλόκοκκος είναι το πιο συχνό βακτήριο που απομονώνεται στους ασθενείς με ακμή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΗ

Σε τέτοιες περιπτώσεις ακμής επιμολυνόμενες από σταφυλόκοκκο χορηγούνται αντιβιοτικά, τα οποία λειτουργούν αναποτελεσματικά τις περισσότερες φορές.´Συστήνεται να διενεργείται άμεση εξέταση για καλλιέργεια του σταφυλόκοκκου,καθώς και αντιβιόγραμμα, ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη του μικρόβίου και να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα..Οι θεραπείες με ρετινοειδή δίνουν επίσης ανεπιθύμητες παρενέργιες, όπως φωτοευαισθησία, ξηρότητα χειλιών , δέρματος, οφθαλμών, μύτης, υπερλιπιδαιμία και μέχρι τερατογένεση, και αφήνουν έξω κάποιες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύ νεαρά παιδιά, άτομα στην αναπαραγωγή φάση, τους χρήστες αντισυλληπτικών, τους καπνιστές κ. λ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ-ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ;

Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι το ορατό φως (400-760nm) έξω από την υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία, δρα ως ισχυρό αντιβακτιριδιακό. Το ορατό φως είναι το τμήμα της ηλιακής ενέργειας,στο οποίο οφείλεται η ζωή πάνω στον πλανήτη και η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Τότε με τη φυσική μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία είναι εγκεκριμένη από τον FDA, ορατό και ασφαλές φως , που δεν περιέχει επιβλαβείς UVA και UVB ακτινοβολίες, ούτε παράγει θερμότητα ,στοχεύει στο προπιονο βακτηρίδιο της ακμής καθώς και στη φλεγμονή. Διεγείρονται οι ανοσορυθμιστικοί μηχανισμοί και διοχετεύεται η αντιφλεγμονώδης δράση μαζί με την καταστροφή του βακτηρίου, και έτσι ελαττώνεται η πιθανότητα δημιουργίας ουλών.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της φωτοδυναμική μεθόδου είναι:

 • πέρα απο την καταστροφή του προπιονικού βακτηρίου και την καταστολή της φλεγμονής,
 • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα,
 • δεν υπάρχει πόνος,
 • δεν υπάρχουν παρενέργειες,
 • δεν είναι επεμβατική μέθοδος ( διάνοιξη και πάτημα των βλαβών),
 • μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις εποχές του έτους (είναι ασφαλής και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού), (οι περίοδοι με μεγάλη ηλιοφάνεια ευνοούν την ακμή).
 • δρα επιλεκτικά πάνω στην φλεγμονή και αφήνει ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα.

Υπάρχουν άλλες θεραπείες που βοηθούν την ακμή;

Το πολύ βασικό είναι η θεραπεία της ακμής να ξεκινάει απ’το σπίτι το πρωί

 • καθαριότητα ( μακιγιάζ αν χρειάζεται με ειδικά προϊόντα ακμής),
 • όχι χέρια στο πρόσωπο,
 • όχι πάτημα σπυριών,
 • προσοχή σε ορισμένες τροφές (χοιρινό, κόκα κόλα. πολύ γάλα, ζάχαρες, λιπαρά, γλυκά, φουντουκια, καρυκεύματα, σοκολάτα, πολλά αυγά, τηγανητά, καυτερά κ.α.)
 • καθημερινή φροντίδα με ειδικά προϊόντα θεραπείας στην αρχή και συντήρησης του αποτελέσματος στη συνεχεία
 • στο κέντρο θεραπείας μπορούν να εφαρμόζονται συνδυασμοί δραστικών στοιχείων και θεραπευτικών μεθόδων , φυσικών και χημικών ανάλογα με την βαρύτητα και τις ανάγκες του περιστατικού. Peeling, μεσοθεραπεία ,laser, φωτοδυναμική.θεραπεία, αρωματοθεραπεία, ηλεκτροβελονισμός,ρεφλεξολογία, βιοσυντονισμός.

Πώς επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία για την ακμή;

Ο αισθητικός θα καθορίσει τη θεραπεία της «νόσου της ακμής» λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και προπαντός το ιστορικό του ασθενούς . Ερευνά και παρατηρεί το είδος των βλαβών, τη βαρύτητα του προβλήματος , τις προηγηθείσες θεραπείες, το κόστος, και τότε επιλέγει το είδος της θεραπείας.Στη συνολική θεραπεία γίνεται να συνδυαστούν πολλές μέθοδοι.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία της ακμής;

Οι περισσότερες θεραπείες είναι μακροχρόνιες και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να γνωρίζουν, ότι χρειάζεται καιρός για να φανούν τα αποτελέσματα μιας τοπικής αγωγής .Εξαρτάται απ’τη βαρύτητα της ακμής. Αν είναι ήπια, μετρια, σοβαρή ή πολύ σοβαρή , και ανάλογα με την έκταση των βλαβών. Στην περίπτωση, που η ακμή είναι φαγεσωρική, χωρίς άλλες βλάβες, το αποτέλεσμα είναι άμεσο και ίσως μια θεραπεία δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν είναι επιβαρυμένη με βλατίδες- φλύκταινες, κύστεις ή ουλές, τότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος (2-3 μήνες τουλάχιστον) και συνδυασμός θεραπειών.

Ο ΒΑΘΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ;

Κρίνεται απαραίτητος, γιατί αποτελεί άμεση λύση για τις περισσότερες μορφές ακμής. Μειώνει τη λιπαρότητα του δέρματος, απομακρύνει τις ακαθαρσίες που έχουν συσωρευτεί στους πόρους, και βελτιώνει τις στοιχειώδεις βλάβες της ακμής. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα μένει καθαρό,αναπνέει και γίνεται πολύ απορροφητικό, αφου έχουν απομακρυνθεί οι ρύποι. Τότε τα προϊόντα θεραπείας διεισδύουν βαθειά και δρούν ουσιαστικά. Όταν αφαιρούνται τα μολυσματικά στοιχεία, που υπάρχουν μέσα στον θύλακα, τότε ελαχιστοποιούνται και οι πιθανότητες να δημιουργηθούν φλεγμονές στο δέρμα. Ο βαθύς καθαρισμός επιταχύνει το αποτέλεσμα της θεραπείας της ακμής και γίνεται και στα πιο ευαίσθητα δέρματα.

Τι καλλυντικά πρέπει να χρησιμοποιεί κάποιος στην ακμή;

Κατά τη διαρκεί της θεραπείας χρησιμοποιούνται πολύ εξειδικευμένα καλλυντικά που έχουν σαν βάση παράγοντες κυτταρολυτικούς, λιπολυτικούς, αντιφλεγμονώδεις ,αντισηπτικούς ,ακόμη και αντιβιοτικούς και αντιμικροβιακούς ,καθώς και καταπραϋντικά και ενυδατικά, αναπλαστικά στοιχεία.

Μετά την αποθεραπεία το άτομο, πρέπει να συνεχίζει να φροντίζει την υγεία του δέρματος με προϊόντα επίσης εξειδικευμένα, που θα αφορούν την υδάτωση, τη λάμψη και την υγεία του.

Πόσο απαραίτητο είναι το αντηλιακό για τα άτομα που έχουν ακμή;

Το αντηλιακό είναι άκρως απαραίτητο για όλα τα δέρματα, ειδικά στο δέρμα με ακμή ακριβώς επειδή αυτό είναι ευαίσθητο, πρέπει να προστατευτεί,για να μην επεκτείνεται η φλεγμονή και οξειδώνεται ο ιστός.

Το φάσμα του ηλίου που αντιστοιχεί στην υπεριώδη ακτινοβολία καταλήγει καταστρεπτικό για το δέρμα και ειδικά για το ακνεικό, ένα τόσο ευαίσθητο δέρμα.

Μόνο που τα αντηλιακό για την ακμή πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένο, λεπτοφυές και ελαφρύ , πλήρες σε υδατικά και αντιξειδωτικά στοιχεία.

Να μην είναι λιπαρό, παχύρευστο και βαρύ γιατί επιβαρύνει την ακμή, φράζοντας τους πόρους, αυξάνοντας την λιπαρότητα κλπ.

Επισκευτείτε μας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Υψηλάντου 37, 43100, Καρδίτσα

Τηλεφωνήστε μας

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Τηλ: 2441 075466

Πότε να σας περιμένουμε

ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00 – 14:00 | 18:00 - 21:00